Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
Spuisluis

Bouwwerkzaamheden van spuisluis gereed

Afgelopen maanden is er weer hard gewerkt aan de Reevesluis. De bouwwerkzaamheden van de spuisluis zijn gereed. Alle beton-werkzaamheden zijn afgerond, de spuischuiven zijn geplaatst en bevestigd aan de hydraulische cilinders. De technische ruimtes zijn opgebouwd met daarin de pompen en het besturingssysteem van de spuischuiven.

Het testen kan nu beginnen. Eerst wordt de spuisluis getest. Als na het testen blijkt dat de spuisluis goed werkt, wordt het gehele sluizencomplex nogmaals getest. Dit keer vanuit het bediengebouw bij de Reevesluis. Dan wordt uitgebreid getest of zowel de spuisluis als de schutsluis goed bedient kunnen worden vanuit het bediengebouw. Het testen van de Reevesluis duurt naar verwachting tot april 2021.

Rondom de spuisluis moeten nog een aantal werkzaamheden worden afgerond. Bij de spuisluis zit onder water een fundering. Doordat er meer waterstroming zal ontstaan, door het openen en sluiten van de spuisluis, moet de bodem rondom de fundering beschermt worden. Er wordt bodembescherming aangebracht, om te voorkomen dat de bodem wegspoelt.

Het fietspad vanaf de Drontermeerdijk, over de Reevesluis, naar de Reevedam is bijna klaar. Het fietspad moet alleen nog worden afgewerkt.

Met spuisluis kan de waterstand worden geregeld
Afhankelijk van het weer en de te verwachten waterstand worden de schuiven bediend om de waterstand te regelen. Door de schuiven dicht te zetten wordt het water vastgehouden. De schuiven kunnen helemaal open of gedeeltelijk open, om de gewenste waterhoeveelheid door te laten. Hierdoor kan heel nauwkeurig de gewenste waterstand worden gerealiseerd op zowel het Drontermeer als Vossemeer.

IJsseldelta programma Bouwwerkzaamheden van spuisluis gereed