Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar verhaaloverzicht

‘Afstemmen van verkeer en fasering is grootste uitdaging’

Het is soms een enorme puzzel, maar daar houdt de realisatiemanager van de Combinatie Roggebot Jan Horsman wel van. Dagelijks stemt hij de verschillende werkzaamheden van de Combinatie aan de vernieuwing van de N307, de bouw van een nieuwe brug en het weghalen van de Roggebotsluis op elkaar af. Van grondwerk en baggerwerk tot de oplevering van een nieuw stuk weg. Zónder de weggebruiker onnodig tot last te zijn. Want hoe ga je met het verkeer om als je de weg niet af wil sluiten? “Het goed afstemmen van het verkeer en de fasering van het werk is de grootste uitdaging in mijn werk,” geeft Jan aan. “Dit project is veel meer dan alleen een stukje asfalt draaien.”

Binnen het werk aan de N307 komen verschillende disciplines bij elkaar. Er zijn mensen bezig met het  grondwerk, met baggerwerk, met de kunstwerken en met het wegendeel. Jan  is elke dag op locatie. Hij houdt een vinger aan de pols bij alle uitvoeringswerkzaamheden en stemt de planningen voortdurend op elkaar af. “Ik vervul de rol tussen opdrachtgevers en uitvoerders,” legt Jan uit. “Belangrijk daarbij zijn de bereikbaarheid van de bouwwegen en voorzieningen. Maar ook het beperken van de overlast voor de weggebruikers. We werken niet in stedelijk gebied, maar het is een grote verkeersader.  We hebben dus te maken met veel autoverkeer. Het is niet voor niets dat dit knooppunt aangepakt wordt.  Maar we hebben ook te maken met fietsers, vaarweggebruikers, met de volkstuinen en met het asielzoekerscentrum. Het is belangrijk dat de omgeving weet: we gaan op dát moment dáár aan de slag en daar vervolgens ook van uit kunnen gaan. Het is een uitdaging om een paar jaar lang iets nieuws te maken zonder veel hinder.”

De situatie verbetert

Dat de situatie bij knooppunt Roggebot in de toekomst zal verbeteren zien mannen als Jan nu al in de dagelijkse afwikkeling van het verkeer. “We zijn nu bijna een jaar bezig en de situatie is al flink veranderd. Er zijn bomen gekapt, we hebben het tracé vrijgemaakt en er zijn heel veel zandlichamen gemaakt. Maar we hebben ook een bypass in Flevoland en in Overijssel aangelegd, waardoor er een  kruising is gekomen in plaats van de bekende rotonde. We zien daardoor nu al dat het beter loopt, dat belooft wat voor de toekomst. Natuurlijk zijn er weggebruikers die ons de schuld geven van drukte omdat we aan het werk zijn, maar hier was het altijd al druk. Het wordt alleen maar beter.”

Integraal project

Het project N307 is volgens Jan straks een mooi stukje weg met enkele mooie kunstwerken: een mooie nieuwe verbinding met een brug als blikvanger. Maar het werk aan de weg staat niet alleen, het maakt onderdeel uit van het IJsseldelta programma. “Dat maakt het voor mij extra interessant,” geeft Jan aan. “Dan voel je echt waar je het voor doet. Het gaat hier niet alleen om een nieuwe weg, maar ook om een stuk waterveiligheid. “Wat we nu met elkaar bouwen zal heel wat jaren voldoen,” voorspelt Jan. “En dat geeft wel een bepaalde trots.” Hier spreekt een man met ervaring. Jan zit namelijk al 32 jaar in het vak. Als echte ‘wegenman’ heeft hij zijn achtergrond in de civiele techniek en werkt hij door heel Nederland op grote infrawerken. “Ik woon in Ommen dus dit is een thuiswedstrijd voor mij,” vertelt hij. “Als ik hier in de toekomst als weggebruiker langs kom dan zullen alle anekdotes wel weer boven komen drijven. Maar dan kijk ik ook of het er nog goed bij ligt. En of er al weer iets aangepast is in de tussentijd.”

IJsseldelta programma ‘Afstemmen van verkeer en fasering is grootste uitdaging’