In kleine groepen werden bezoekers tijdens een kijkdag begin oktober rondgeleid in de bedieningsruimte, de schutsluis en de spuisluis van de gloednieuwe Reevesluis. Fietsers maakten de oversteek van Dronten naar Kampen en andersom, via het bovenhoofd. Enthousiaste passagiers voeren af en aan op klassieke Elburger botters. Niet alleen om de sluis uit te proberen, maar ook om het nieuwe Reevediep vanaf het water te bewonderen. Een paar dagen later, op 4 oktober 2021, was het officieel: Minister Visser opende de Reevesluis. Voor Jan van der Veen, nautisch adviseur en transitiemanager bij Rijkswaterstaat, betekende dit het begin van het einde van zijn ‘klus’. “Er zijn nog een paar restpunten die aandacht vragen. We zetten nu de puntjes op de i,” zegt hij.
Jan was tijdens het hele project verantwoordelijk voor het begeleiden van de operationele bediening van de sluis. Dat betekent dat hij bij het testen van de nieuwe bediening aanwezig was, zich bezighield met het opleiden van bedienaars, zorgde voor de juiste documentatie en het bediensysteem checkte. De sluis is net na het recreatieve vaarseizoen, iets later dan gepland, geopend. Vanuit zijn rol als adviseur transitiemanagement had Jan één belangrijk focuspunt: “Ik heb bij alle tests opgelet of we de veilige bediening kregen die nodig is. Ik heb altijd gezegd: we gaan voor goed en veilig.”
Allemaal nieuwbouw
Niet alleen keek Jan naar de toekomstige bediening, met zijn pet van nautisch adviseur keek hij ook naar de werkzaamheden aan de vaarweg. “Bij alle maatregelen die we daar troffen, probeerden we zo min mogelijk overlast voor de vaart te veroorzaken. Dit is altijd een open vaarweg geweest, dat maakt het hele project wel extra bijzonder. De renovatie van sluizen doen we natuurlijk vaker, maar hier is het allemaal nieuwbouw.” Geen wonder dus dat Jan heel vaak op locatie te vinden was. “Je ziet het werk steeds verder komen. Het ging van een open vaarweg, naar een zandvlakte en nu is het helemaal klaar: prachtig! Ik hoor ook vaak van collega’s dat ze het heel mooi vinden om op zo’n plek midden in de natuur te werken.”
Verder kijken dan de sluis
Jan komt uit een schippersfamilie en heeft in het nautische werk bijna alle beroepen gehad. Zo heeft hij op Rijksvaartuigen gewerkt, in de meldkamer en in de bediening. “Ik weet daardoor goed waar ik op moet letten,” zegt hij. “Ik kijk verder dan de sluis. Zo moeten afmeervoorzieningen en verlichting rondom de sluis ook voldoen aan bepaalde richtlijnen. Het gaat om het hele gebied eromheen. Daar moet je bij de realisatie van zo’n nieuwe sluis ook oog voor hebben.”
Klus geklaard
“De bedienaren zijn nu daadwerkelijk op de sluis aan het werk. Mijn klus zit er dus bijna op,” vertelt Jan. Maar ver weg zal hij niet gaan want hij blijft betrokken bij andere projecten binnen ‘het IJsseldeltaprogramma’. “Ik ben nu bezig met de toekomstige sloop van de sluis Roggebotsluis. En straks moeten we de doorsteek tussen de IJssel en het Reevediep nog maken. Ik blijf dus voorlopig in dit gebied.” Als inwoner van Lelystad werkt Jan al 32 jaar in het IJsselmeergebied. “Het is leuk om zo dicht bij huis aan het werk te zijn. Ik zie het ook als gebruiker elke keer veranderen.”