Straks vanaf de Drontermeerdijk ziet u een geheel vernieuwde aanblik op het Revemeer. Over de lengte van één kilometer ziet u palen boven het water uitsteken en boeien op de golven dobberen. Deze palen en boeien markeren de wedstrijdbaan die op dit moment onder water uitgebaggerd wordt. De baan wordt aangelegd om de beroeps- en recreatievaart te scheiden van de kanoërs. “Zo kunnen ze niet per ongeluk op de verkeerde weghelft terecht komen.” grapt Johan Hertong, bestuurslid bij kanovereniging Skonenvaarder.
De omgeving van de kanovereniging is met de projecten uit het IJsseldelta programma behoorlijk veranderd. Zo zit het beweegbare deel van de brug – en dus de scheepvaart – dichter bij de vereniging. “Schepen zijn zich er wel van bewust dat er kanoërs varen,” geeft Johan aan, “maar je wil echt voorkomen dat er op een breed randmeer over kanoërs heen gevaren wordt.”
Internationale wedstrijden
Al bijna twintig jaar geleden werden de eerste toezeggingen gedaan en nu komt het er van: een wedstrijdbaan. De nieuwe wedstrijdbaan is één kilometer lang en zestig meter breed. “Het werkt straks heel eenvoudig,” legt Johan uit, “Je wordt weggestart, de tijd wordt gecheckt en als je als eerste over de finish komt heb je gewonnen.” Een keer per jaar houdt de vereniging een internationale wedstrijd met kanoërs uit Nederland, België en Duitsland. Er zijn dan zo’n tweehonderd deelnemers. De volgende keer (op 10 en 11 juni 2023) zullen deze wedstrijden dus op de nieuwe baan gestreden worden. “Het publiek kan komen kijken. Op ons terrein is daar gelukkig genoeg gelegenheid voor,” zegt Johan.
Nieuw vaargebied
Johan is zelf al meer dan vijfentwintig jaar enthousiast kanoër en heeft ook jarenlang wedstrijden gevaren. Nog altijd is hij in voor een mooi stukje varen. Liefst bij zijn eigen vereniging. “Het is in de buurt, er zijn hier goede faciliteiten en we hebben een prachtig vaargebied.” vertelt hij. “Met het Revediep hebben we er zelfs een mooi stuk vaargebied bij gekregen. Vanaf het water kijk je weer heel anders naar dit stuk natuur. Ik vind het erg leuk om te zien hoe het zich ontwikkelt. Richting Elburg varen is helaas wat minder makkelijk geworden, maar ook dat lukt nog.”
Voorbereiding
Als bestuurslid zit Johan in de bypass-commissie en is dus al jaren betrokken bij alle voorbereidingen voor het IJsseldelta programma. Johan: “Het is fijn dat je weet wat er gaat gebeuren, alhoewel dat vaak op hoofdlijnen was. Wij vroegen ons steeds af wat de impact op ons terrein zou zijn. We hebben ook vaak plannen zien wijzigen, maar omdat je er bij betrokken bent begrijp je wel beter waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.”
Beter een goede buur
Naast Skonenvaarders zit Europarcs. Deze twee partijen hebben veel samen opgetrokken in de voorbereiding en bij de inrichting van hun eigen terreinen. Nu de werkzaamheden bijna klaar zijn laten ze elkaar nog niet los. “Europarcs is inmiddels ook hoofsponsor van onze vereniging geworden. De samenwerking houdt niet op, we kunnen elkaar blijven helpen.”