Email icoon
Facebook logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbestedingsproces berging IJsselkogge in volle gang

De aanbesteding door Rijkswaterstaat van de berging van de IJsselkogge (en de aak en de punter) is in volle gang. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2015 bekend wordt aan wie de opdracht wordt gegund. In de periode zomer-najaar begint dan de berging van deze bijzondere historische vondsten.

Tijdens het eerste onderzoek in 2012 is gebleken dat het wrak van de IJsselkogge nog in relatief goede staat is. Zekerheid daarover bestaat echter pas als het schip boven water is gehaald. Dit filmpje geeft een indruk van wat er tot nu toe bekend is.

Op basis van het eerste onderzoek bestaat het vermoeden dat het schip ooit bewust op deze plek is afgezonken om de stroming van de rivier te beïnvloeden. Dit vermoeden wordt versterkt omdat geen lading in het wrak aanwezig is en vlak naast en onder de IJsselkogge nog twee kleinere scheepswrakken (aak en punter) zijn gevonden.

De IJsselkogge moet volgend jaar wijken voor de uitvoering van de zomerbedverlaging. Na berging worden de diverse wrakresten voor nader onderzoek naar Stichting Batavialand in Lelystad gebracht.

IJsseldelta programma Aanbestedingsproces berging IJsselkogge in volle gang