Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
Reevesluis

Aanbrengen fundering en damwand bouwkuip Spuisluis

De Reevesluis bestaat uit twee sluizen. De Schutsluis waar het scheepvaartverkeer nu al gebruik van maakt en de Spuisluis die tussen de Schutsluis en de Reevedam wordt gerealiseerd. De fundering van de van de Spuisluis bestaat uit 92 stuks vierkante prefab betonpalen met de afmetingen van 45×45 cm en een lengte van 17,75 meter. De prefab betonpalen zijn met een heistelling (met dieselheiblok) op een ponton in het water geplaatst.

Na het plaatsen van de funderingspalen is de damwand bouwkuip gemaakt. De bouwkuip is nodig om vanuit daar droog aan de Spuisluis te kunnen bouwen. De bouwkuip is gemaakt van damwand planken. Damwand planken zijn gevormde planken van staal die middels een “slot” aan elkaar zijn verbonden. Door de damwand planken in een rechthoekige opstelling in het water te plaatsen krijg je een bouwkuip op de locatie waar de Spuisluis gebouwd wordt.

Het aanbrengen van de damwand planken wordt gedaan met een hydraulisch trilblok die in een kraan hangt. De kraan staat op een ponton en zo kan vanaf het water een bouwkuip worden gemaakt. Er zijn ongeveer 40 damwanden geplaatst om de bouwkuip te maken. Na het plaatsen van de damwanden wordt met een pomp het water uit de bouwkuip gepompt. Dit is ongeveer 2000 m3. Daarna kan men met droge voeten starten met het betonwerk van de Spuisluis.

Bovenstaande werkzaamheden zijn gestart op 28 november 2019 en op 6 december zijn de laatste damwanden geplaatst.

 

IJsseldelta programma Aanbrengen fundering en damwand bouwkuip Spuisluis