Vandaag is de aak gelicht. Het lichten van dit ca 11 m lange en 2 m brede wrak was een moeilijke operatie omdat het deels onder de IJsselkogge lag. Na het aanbrengen van alle hijsbanden moest de aak eerst onder de kogge vandaan geroteerd worden, voordat het kon worden gelicht. Helaas zijn bij het lichten van de aak de boorden en spanten los gekomen. Het vlak is wel volledig in verband gebleven. Aan dek wordt de aak de komende dagen gereconstrueerd om zorgvuldig te kunnen worden gedocumenteerd. Na documentatie zal het tijdelijk worden opgeslagen tot het moment dat ook de Kogge is geborgen en alle scheepsresten in Lelystad worden afgeleverd.
Met het lichten van de aak en het punterachtige wrak zijn nu bijna alle wrakdelen rondom de IJsselkogge geborgen. Hieronder ook een aantal delen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de IJsselkogge zelf: een wantrust, een staande knie en een deel van een scheepshuid met knieconstructie. Bij de berging zijn tot nu toe weinig losse vondsten gedaan. Er zijn twee pelgrimsinsignes met opschrift Amersfoort aangetroffen, een aantal prehistorische vuursteentjes en een prehistorisch stuk gereedschap wat uit hertengewei is gesneden. Opvallend is ook de vondst van een oude visfuik. Alle wrakdelen en kleine vondsten worden de komende tijd gefotografeerd, getekend en beschreven.
Bij het duikwerk zijn ook een aantal paaltjes aangetroffen die wijzen op een oeverconstructie uit de 14de eeuw. Deze oever wordt de komende maanden nader onder water onderzocht. Gekeken wordt naar de ouderdom, de ligging en of er achter deze oever nog andere objecten aanwezig zijn.
Nu de aak is gelicht, wordt het bergingsframe verschoven naar de positie van de Kogge. Deze week is ook de spuitlans in Kampen gearriveerd. Vanaf volgende week worden, met behulp van deze spuitlans, banden onder de kogge aangebracht en zal het wrak worden vrijgelegd. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden tot december duren, waarna ook de IJsselkogge van de bodem zal worden gelicht.