Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Bouw steunpunten Roggebotbrug

De bouw van de brug levert mooie foto’s op. Inmiddels is de fundering van de brug gereed en is de aannemer begonnen met de bouw van de steunpunten van de brug.

Het verkeer gaat straks over een brug die bestaat uit één beweegbaar brugdeel (‘de val’) en vijf vaste brugdelen (‘velden’). De steunpunten die nu gebouwd worden, ondersteunen de brugdelen. In totaal worden er zeven van deze steunpunten gebouwd:

  • 1 basculekelder, hierin komt het contragewicht voor het beweegbare brugdeel),
  • 4 pijlers, deels in het water en deels op de oever en;
  • 2 landhoofden, de steunpunten in de oever voor de verbinding van de brug met het land.

Steunpunten

De steunpunten worden opgebouwd uit beton met daarin wapeningsstaal. Dit zijn stalen staven die we in het beton aanbrengen voor het opnemen van de krachten. Om het beton te kunnen storten bouwen we tijdelijke kisten van hout en staal, bekisting genaamd. Als het beton voldoende uitgehard is wordt de bekisting weer verwijderd.

Op dit moment zijn alle stappen in de bouw van de steunpunten buiten zichtbaar. De eerste steunpunten zijn al bijna gereed, de bekisting is al verwijderd, terwijl anderen nog opgebouwd worden vanaf de fundering. Daar starten we met het aanbrengen van het wapeningstaal (dit wordt vlechten genoemd).

IJsseldelta programma Bouw steunpunten Roggebotbrug