Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
De IJsselkogge

De Kogge van dichtbij bekijken

Wie de IJsselkogge, die begin dit jaar werd geborgen uit de IJssel bij Kampen, zelf wil inspecteren krijgt daarvoor op zondag 6 november éénmalig de mogelijkheid. Batavialand geeft die dag namelijk een rondleiding in het conserveringstation op het terrein van museum Nieuw Land in Lelystad. Deze wordt gegeven door Laura Koehler, hoofd conservering van de IJsselkogge. De rondleiding start om 13.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten.

Conservering van 500 jaar oud wrak

De IJsselkogge dateert uit de middeleeuwen. Het 500 jaar oude wrak werd door Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier ontdekt. Een team van onderwaterarcheologen werkte maanden aan de berging van het goed bewaarde twintig meter lange schip. Het middeleeuwse schip werd vervolgens overgebracht naar een conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad. Batavialand voert de conservering uit in opdracht van Rijkswaterstaat. De kogge wordt ieder uur besproeid om het hout goed nat te houden en zo uitdroging te voorkomen.

Unieke mogelijkheid tot bezichtiging

Het publiek krijgt de mogelijkheid om de kogge van zeer dichtbij te bezichtigen. Normaal gesproken is het conserveringsstation gesloten voor publiek, maar tijdens de rondleiding zijn de kleinste details van het middeleeuws schip goed zichtbaar met het blote oog. Laura Koehler vertelt over de typische bouw van een kogge, de lading en de mogelijke reisbestemmingen. Ook komt het conserveren aan bod.

Kaarten zijn € 5,-, dat is exclusief een museumbezoek. Aanmelding is niet verplicht maar wel verstandig want het aantal deelnemers is beperkt. Informatie en aanmeldingen via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl.

IJsseldelta programma De Kogge van dichtbij bekijken