Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht

De liggers liggen

Half november zijn de laatste liggers geplaatst van de nieuwe brug bij Roggebot. Het ging om 17 liggers van 54 meter en 141 ton. Door harde wind op 16 november is het plaatsen van de allerlaatste liggers een nachtje doorgeschoven. “In de loop van de 3e nacht nam de wind toe. In verband met veiligheid is toen besloten om het hijsen van de laatste liggers één nacht door te schuiven, zodat onder betere weersomstandigheden gewerkt kan worden.’’, licht omgevingsmanager van de Combinatie Roggebot Redmer Leegstra toe. ‘’Gelukkig hadden we de ruimte om 1 extra nacht te benutten.’’ Het plaatsen van deze liggers was de laatste stap in het verbinden van provincie Flevoland en Overijssel.

In de nachten van 14 november t/m 18 november zijn 17 liggers geplaatst boven de huidige Roggebotsluis. Deze liggers zijn elk 54 meter lang en wegen 141 ton. Deze betonnen constructies zijn vanuit Heerenveen via de openbare weg vervoerd naar onze projectlocatie. Om de liggers zo efficiënt mogelijk te vervoeren reden er 3 speciale transporten in beurten heen en weer, zodat de liggers aankwamen wanneer de voorgaande ligger al op zijn plek lag.

Om het plaatsen van de liggers in goede banen te leiden wordt er vooraf een werkplan en planning gemaakt. In de oorspronkelijke planning zouden de 17 liggers in 3 nachten op hun plek worden gehesen. Door de harde wind die opstak in de loop van de derde nacht is ervoor gekozen om in de vierde (reserve)nacht de werkzaamheden af te ronden.

Nu alle liggers geplaatst zijn is de brug een geheel geworden. De brug wordt de komende tijd verder afgebouwd. We starten met het  storten van druklagen, en gaan daarna verder met het installeren en afstemmen van alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische onderdelen voor het beweegbare deel, de weginrichting (asfalt, slagbomen, geleiderail, verlichting) en het inrichten van de vaarweg.  Dit bestaat  onder andere uit het plaatsen van seinen, borden en remming- en geleidewerken. Half maart kan het wegverkeer over de nieuwe brug en starten we met het slopen van de Roggebotsluis en dam.

IJsseldelta programma De liggers liggen