Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
aanleg-eerste-circulaire-viaduct

Eerste circulaire viaduct geplaatst bij Kampen

De circulaire infra heeft op 4 december een mijlpaal bereikt, met de plaatsing van het circulaire viaduct vlakbij Kampen. Het viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en herbouwd. Het is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo is gebouwd.

Het circulaire viaduct is een initiatief van Rijkswaterstaat, aannemer Van Hattum en Blankevoort en prefab-bouwer Consolis Spanbeton. De drie partners testen het prototype een aantal maanden op het werkterrein dat is ingericht voor de bouw van de Reevesluis – onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Werkverkeer zal daar gebruik maken van het viaduct. Met uitgebreide monitoring wordt in de gaten gehouden hoe het viaduct zich gedraagt.

Bijzondere samenwerking

Het initiatief voor het circulaire viaduct werd genomen door Van Hattum en Blankevoort, die ermee aanklopte bij Rijkswaterstaat. Samen met Consolis-Spanbeton gingen de drie partijen vervolgens aan de slag om het ontwerp uit te werken en te realiseren. Rijkswaterstaat treedt hierbij op als launching customer. Samenwerking binnen de hele keten is noodzakelijk om volledig circulair bouwen mogelijk te maken.

Met de realisatie van het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen de drie partners op een innovatieve wijze bij aan de duurzame ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot (ten opzichte van 1990) én circulaire werken in 2030.

Start leeromgeving om de bouw van circulaire viaducten mogelijk te maken

In 2019 brengen Rijkswaterstaat, Van Hattum en Blankevoort en de Bouwcampus opdrachtgevers, marktpartijen uit de infra en kennisinstituten bij elkaar in een leeromgeving. Het doel is om samen tot afspraken te komen over de inkoop en aanbod van circulaire viaducten. In december organiseren de partners hiervoor een aantal verkenningsbijeenkomsten. De startbijeenkomst vindt plaats op maandag 14 januari, op het werkterrein waar ook het circulair viaduct staat. Aanmelden en meer informatie over de leeromgeving.

Kom naar Rijkswaterstaat tijdens de Week van de Circulaire Economie

Van 14-18 januari staat Nederland in het teken van de Week van de Circulaire Economie en organiseren we bij Rijkswaterstaat verschillende activiteiten voor marktpartijen, opdrachtgevers. Wil je inzicht krijgen in onze circulaire activiteiten en uitdagingen of wil je je innovatie matchen met de vragen van ons en andere opdrachtgevers? Meer informatie over het programma en aanmelden >> lees meer

IJsseldelta programma Eerste circulaire viaduct geplaatst bij Kampen