Het stormseizoen is tussen 15 oktober en 15 maart. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar of de zomer. De golven slaan bij harde wind hard tegen de dijk. Daarom is het van groot belang dat de dijk vooral in dit seizoen stabiel en sterk blijft. Voor de veiligheid van het achterland voeren we in het stormseizoen geen zware werkzaamheden uit.
Als het KNMI een storm voorspelt houden Waterschap Zuiderzeeland en Waterschap Drents Overijsselse Delta de weersvoorspellingen extra goed in de gaten. Samen met de informatie van de medewerkers in het gebied bepalen zij welke maatregelen nodig zijn. Dit hangt af onder andere af van de windkracht, de windrichting, en hoelang de storm zal duren.
Inzetten dijkwacht bij storm
Tijdens storm lopen dijkopzichters de zogenaamde dijkwacht. Dit doen zij dag en nacht zolang de storm duurt. Na de storm herstellen zij eventuele schade aan de dijk en ruimen het aangespoelde hout, riet en andere attributen die schade aan de dijk kunnen veroorzaken. Door intensieve controles, kan het waterschap ook snel reageren op kleine veranderingen in Flevoland. Als Waterschap Zuiderzeeland dijkwacht instelt, dan informeren zij u via website www.zuiderzeeland.nl of via Facebook en Twitter. In Overijssel heb je het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). Wanneer er iets vergelijkbaars gebeurt in Overijssel komt het WDOD in actie. Zij communiceren via https://www.wdodelta.nl/. Naast de website wordt ook gebruik gemaakt van Twitter, Facebook en LinkedIn.
Wat is een storm?
We spreken van storm als de wind minimaal een uur lang gemiddeld met windkracht 9 over Flevoland raast. Het KNMI geeft dan ook een waarschuwing af. Hoeveel last Flevoland heeft van een storm hangt af de windrichting.
Ziet u schade? Meld het!
Fietst of wandelt u na een storm op een dijk in Flevoland en ziet u rommel of schade aan de dijk? Meld dit dan bij Waterschap Zuiderzeeland < Zuiderzeeland – Meld dijkschade en afval – Meld dijkschade en afval>. Of bent u aan het fietsen in Overijssel en ziet u schade? Dan kunt u dat melden via het contactformulier op http://wdodelta.nl/contact. Ook voor calamiteiten heeft het WDOD een speciaal nummer, 088-2331 200.
Hoogwaterverhalen:
Een leuke tip om te delen: in deze podcast vertellen een paar dijkwachten wat ze doen als het er echt op aankomt: Podcast | Hoogwaterverhalen | Waterschap Drents Overijsselse Delta (wdodelta.nl)