Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
De IJsselkogge

IJsselkogge verwelkomd in Lelystad

Het 15de- eeuwse koggeschip dat vorige week succesvol gelicht is uit de IJssel bij Kampen heeft vrijdag 19 februari haar intrek genomen in het tijdelijke conserveringsstation van Batavialand, locatie Nieuw Land.

Na de indrukwekkende en succesvolle lichting, is de IJsselkogge donderdag 18 februari via het water getransporteerd naar Lelystad. Donderdagavond is het wrak gearriveerd en vrijdag is zij met kanonschoten en onder toeziend oog van burgemeester Koelewijn van Kampen en burgemeester Horselenberg van Lelystad welkom geheten in Flevoland.

Het frame met de IJsselkogge is op een mammoettrailer het conserveringsstation ingereden, waar zij de komende periode zal worden onderzocht. Allereerst wordt onderzocht of de staat van de IJsselkogge zodanig is dat deze –voorzichtig- kan worden gedroogd. Dit onderzoek duurt tot juni 2016. Rijkswaterstaat zal vervolgens samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een besluit nemen of en op welke wijze wrak zal worden geconserveerd Verwachting op dit moment is dat de conservering zo een drie jaar in beslag zal nemen

De IJsselkogge en het conserveringsstation zullen in ieder geval tot 1 april 2016 niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dit heeft te maken met de oplevering van het conserveringsstation. Ook vergt de inhuizing van de IJsselkogge en het technisch regelen van de luchtvochtigheid in het station de nodige tijd. Na 1 april zullen er beperkt en op vaste data en tijden exclusieve tours georganiseerd worden. Op welke wijze u zich hiervoor kunt aanmelden zal tegen die tijd ook in deze email nieuwsbrief worden gemeld. Op termijn zal er een publiekssluis gerealiseerd worden, waardoor het conserveren van de IJsselkogge live te volgen is voor het grote publiek.

Het onderzoek en de lichting van de IJsselkogge is uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat door een multidisciplinair team van archeologen, duiktechnici en bergingsspecialisten, gebundeld in de Combinatie Isalacogghe. Het conserveringsonderzoek en de conservering zullen worden uitgevoerd door Stichting Batavialand, een samenwerking tussen Bataviawerf, Nieuw Land Erfgoedcentrum en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Scheepsarcheologie.

IJsseldelta programma IJsselkogge verwelkomd in Lelystad