Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
Drontermeerdijk september 2020

Inzet Milieu Kosten Indicator aanbesteding Drontermeerdijk leerzaam traject.

Teun Wendt, technisch manager Drontermeerdijk bij Waterschap Zuiderzeeland, is voor een speciale uitgave van het vakblad Civiele Techniek over waterbouw geïnterviewd over de inzet van de MileuKostenIndicator (MKI) bij de aanbesteding van de Drontermeerdijk. Het waterschap gaf dit interview zodat andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen leren van het traject van Waterschap Zuiderzeeland. 

“De versterking van de Drontermeerdijk is voor Waterschap Zuiderzeeland de eerste aanbesteding waarin MKI als gunningscriterium is meegenomen. Voor het project is 205.000 m3 zand, 66.000 m3  klei en 14.000 m3 ton asfalt nodig. Dus veel kansen voor verduurzaming. De gunning en aanbesteding vonden plaats aan de hand van het beste prijs-kwaliteitsverhoudingsprincipe. Daarbij was een zo laag mogelijk MKI een van de gunningscriteria waarmee de aannemer een fictieve korting op zijn aanbieding kon scoren. Een lage MKI was dus geen eis, maar de aanbieding die door de aannemer werd gedaan was wel bindend en kwam in het contract.”  Lees het hele artikel.

MKI? Wat is het?
Waterschappen in Nederland zetten zich in voor klimaatneutrale en circulaire waterschapsprojecten. Daarbij is het van belang te bepalen wat de milieu-impact van deze projecten is. De MilieuKostenIndicator (MKI) helpt waterschappen en andere opdrachtgevers hierbij. 

 

IJsseldelta programma Inzet Milieu Kosten Indicator aanbesteding Drontermeerdijk leerzaam traject.