Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste liggers voor de brug bij Roggebot - UPDATE

De voortgang van de nieuwe brug bij Roggebot is goed te zien, toch valt goed op dat er nog één ‘gat’ in de brug zit, namelijk bij het deel boven de Roggebotsluis. Deze zal na het aflopen van het recreatieseizoen op het water opgevuld worden. Vanaf half november zal de Combinatie Roggebot starten met het plaatsen van de laatste liggers. Hier blikken wij graag met u op vooruit.

 

 

 

 

 

UPDATE

Maandagavond is er in de planning een activiteit bijgekomen. Op de bodem van de sluis ligt een reservedeur/dichtzetschot van de sluis, deze is van RWS. Deze gaan we er uithijsen voordat de liggers worden geplaatst. Dit gebeurt tussen 20:00 uur en 21:30 uur. Als u wat eerder komt, is er gelijk al wat te zien! De planning voor het plaatsen van de liggers blijft ongewijzigd.

Transport en plaatsing

Het deel boven de Roggebotsluis noemen wij binnen het project ook wel ‘veld 3’. In dit veld zullen in totaal 17 liggers geplaatst worden. Deze liggers worden in de avonden en nachten van 14 t/m 17 november aangevoerd en geplaatst. Deze liggers worden vanaf de productielocatie in Friesland over de weg naar Roggebot getransporteerd. Het transport mag overdag niet over de weg en de sluiskolk mag overdag niet gestremd worden (dit is noodzakelijk voor de veiligheid tijdens het hijsen). Daarom worden de werkzaamheden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd.

Op het werk worden 3 telekranen ingezet om de liggers op de juiste plek te hijsen. Deze kranen hebben maar liefst tot 700 ton hijscapaciteit en 1 van de kranen komt óp de nieuwe brug te staan.

Mocht u het interessant vinden om de werkzaamheden te volgen dan is dit mogelijk op locatie. Dit kan vanaf de Drontermeerdijk bij het uitkijkpunt op de avonden/nachten van 14 t/m 17 november. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen te stellen of een toelichting te krijgen van iemand van het projectteam op de volgende momenten:

  • Maandag 14 november tussen 21:30 en 22:30 uur
  • Woensdag 16 november tussen 20:00 uur en 21:00 uur

Afbouw brug en vooruitblik

Vanaf november worden alle opvolgende werkzaamheden uitgevoerd. Het gaat dan om het storten van druklagen op de brug, het installeren en afstemmen van alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische onderdelen voor het beweegbare deel, de weginrichting (asfalt, slagbomen, geleiderail, verlichting) en het vaarwegmeubilair bestaande uit onder andere seinen en borden voor scheepvaart en remming- en geleidewerken.

De planning is dat het verkeer vanaf 13 maart 2023 over de nieuwe brug kan rijden en dat scheepvaart vanaf 1 april 2023 door de nieuwe vaargeul met de beweegbare brug kan varen.

IJsseldelta programma Laatste liggers voor de brug bij Roggebot