Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
01jpg_met_bron

Lichting IJsselkogge op 10 februari

Als alles volgens plan verloopt en de weersomstandigheden gunstig zijn, wordt het schip op 10 februari gelicht. Dat is een richtdatum; wanneer het vriest zal de lichting moeten worden uitgesteld. Het schip zal langzaam boven water worden gehesen. De werkzaamheden starten in de ochtend. Het lichten zal de hele dag in beslag nemen. Wellicht zal een aantal keren moeten worden gestopt om te kijken of het wrak zich goed houdt.

De berging van de wrakken
In het najaar van 2015 werden de punter en de aak gelicht. De afgelopen maanden is de kogge, het grootste scheepswrak van 20 x 8 meter, vrij gelegd en gedocumenteerd. Het schip zal met een innovatieve methode worden gelicht. Het is in een mand van banden en dwarsbalken gefixeerd en zal daarin, met het hijsframe, decimeter voor decimeter boven water worden gebracht. Een computersysteem stuurt alle 40 motoren voor de lichting aan, waarbij de krachten op het 50 ton wegend schip nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Wat is er te zien?
Het schip wordt in het frame met stroomscherm gelicht. Dat frame is aan twee zijdes dicht. Wat te zien zal zijn, is een volledig met rode en gele banden ingepakt wrak, met ondersteunende buizenconstructies er in. Er zal geen puntgaaf museumstuk boven water komen. In een later stadium, tijdens de stabilisatie op het ponton, zal meer van het wrak te zien zijn.

Hoe te volgen?
Publiek kan op de dijk van de Veerweg het werk volgen. De pers wordt op de Koggewerf ontvangen en zal de lichting vanaf een boot volgen. De Koggewerf is na 12.00 uur vrij toegankelijk voor publiek. Er zullen geen speciale maatregelen voor de scheepvaart van kracht zijn.

Na de lichting
Als het wrak boven water is, wordt het op een ponton gehesen. Dit ponton blijft vervolgens een week in Kampen. De locatie ervan is nog niet bekend. Op het ponton wordt extra versteviging aangebracht voor het transport over water naar Lelystad. Het wrak zal in het conserveringstation bij Nieuw Land worden geconserveerd. De gemeente Kampen wil, als de conservering succesvol verloopt, de IJsselkogge daarna in de Hanzestad tentoonstellen.

IJsseldelta programma Lichting IJsselkogge op 10 februari