Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
koggepuzzel

Ondertussen in Lelystad

De combinatie Isalacogghe en Stichting Batavialand zijn op dit moment in Lelystad bezig met het onderzoeken van alle objecten die bij de berging van de IJsselkogge zijn geborgen.

Het onderzoek richt zich op een tweetal hoofdvragen:

  • Wat is er nu precies allemaal gevonden?
  • Op welke wijze kan dit worden geconserveerd?

De IJsselkogge staat in Lelystad in een speciale conserveringsruimte waar het wrak continue wordt besproeid om te voorkomen dat het hout uitdroogt. De losse houtdelen zijn, om dezelfde reden, opgeslagen in zes containers gevuld met water. Deze containers worden nu leeggehaald en de bijna 500 losse houten delen worden allemaal bekeken en beoordeeld. Dit hout varieert van dikke scheepsbalken tot losse plankjes van de binnenbetimmering. Naast houten delen zijn ook niet houten objecten geborgen. Het grootste deel hiervan betreft stenen bouwmateriaal van het oventje wat in de kogge is gevonden.

Zodra alle stukken zijn onderzocht en gedocumenteerd worden de vervolgplannen gemaakt. Duidelijk moet dan zijn of de houten delen gedroogd kunnen worden (conserveren). En welke inspanning nodig is om delen terug te kunnen plaatsen in de kuip van de IJsselkogge (restaureren). Eind 2016 zullen RWS en RCE, mede afhankelijk van het beschikbare budget, bepalen welke conserverings- en restauratie- werkzaamheden zullen worden uitgevoerd.

IJsseldelta programma Ondertussen in Lelystad