Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
fs181105_10

Open verbinding tussen Drontermeer en Reevediep

Maandagochtend 5 november is Isala Delta gestart met het afgraven van de C-kering tussen het Reevediep en het Drontermeer. Hierdoor is een open verbinding ontstaan tussen het Drontermeer en de IJssel, via het Reevediep. Dit moment is de laatste mijlpaal qua werkzaamheden binnen het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta fase 1.

De symbolische start van de werkzaamheden werd bijgewoond door Nelly Kalfs (Rijkswaterstaat), Bert Boerman (provincie Overijssel), Herman Dijk (Waterschap Drents Overijsselse Delta), Bort Koelewijn (gemeente Kampen) en medewerkers van Isala Delta en Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Nelly Kalfs benoemde in haar speech hoe belangrijk dit moment is: ‘We koppelen twee watersystemen aan elkaar: het Reevediep en het Drontermeer. Over een tijdje zie je dat ook op de luchtfoto’s. Door het weghalen van de C-kering, zie je de contouren van het nieuwe watersysteem van fase 1.’

Gedeputeerde Boerman neemt zijn pet af voor het team dat zo hard aan het werk is in het projectgebied. Of in dit geval zijn helm. ‘Er wordt niet alleen een noodzakelijke waterloop aangelegd om hoogwater af te voeren. Nee, we kunnen straks echt gaan genieten van iets moois. Het Reevediep nodigt uit om te gaan wandelen, fietsen en struinen. Of lekker aan de waterkant te zitten vissen. Maar wat ik ook belangrijk vind: we hebben planten en dieren letterlijk de ruimte gegeven in prachtige nieuwe natuur’.

Nadat de bestuurders gezamenlijk een teken gaven aan de kraanmachinist, werd gestart met het afgraven van de C-kering. Onder luid applaus werden de twee watersystemen samengevoegd.

IJsseldelta programma Open verbinding tussen Drontermeer en Reevediep