Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
fs190401_09

Projectgebied Reevediep vanaf nu open voor publiek

De bouwhekken van aannemer Isala Delta zijn verwijderd. Vanaf 1 april is het projectgebied Reevediep vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Op Tweede Paasdag (22 april) vindt het Reevediep Festival plaats, een open dag met leuke activiteiten voor het hele gezin.

Aannemer Isala Delta is klaar met het werk voor fase 1. De bouwhekken zijn verwijderd. En dus is vanaf nu fietsen en wandelen mogelijk in het Reevediep. “Bezoekers kunnen dan genieten van honderden hectares nieuwe natuur die zijn aangelegd”, aldus Bert Boerman. “Heel veel vogelsoorten hebben dit mooie gebied inmiddels weten te vinden.” In totaal is er 9 kilometer wandelpad en 12 kilometer nieuw fietspad aangelegd. Langs de zuidelijke dijk, tussen de Nieuwendijkbrug en de Kamperstraatweg, is een natuurbelevingsfietspad gerealiseerd. Dit pad ligt laag op de dijk en geeft de fietsers het gevoel midden in de natuur te fietsen. Het pad bestaat uit twee losse betonbanen van elk één meter breed, met daartussen een kleine berm met gras. Door deze inrichting is het pad vooral bedoeld voor de echte natuurgenieter en minder geschikt als doorgaande route. Het natuurbelevingsfietspad is ook vanaf het zuidelijke deel van de Chalmotweg en de Venedijk Zuid bereikbaar.

Doorgaande route

Vanaf de Nieuwendijkbrug (zuidkant) kan ook in westelijke richting naar het Drontermeer worden gefietst. Dit is een betonnen fietspad van 2.80 breed. In eerste instantie is dit nog geen doorgaande route, omdat de Reevesluis in het Drontermeer nog niet klaar is. Maar het fietspad sluit wel aan op de oostelijke Drontermeerdijk. Als de sluis in werking is, kunnen fietsers hier oversteken naar Flevoland. Vervolgens kan onder meer de keuze worden gemaakt om in zuidelijke richting naar Elburg te fietsen. Of noordwaarts richting Roggebot. Dit fietspad op de zuidelijke dijk van het Reevediep is ook bereikbaar vanuit Noordeinde. Op de noordelijke Reevediepdijk is ook een doorgaande fietsroute gerealiseerd.

Reevediep Festival

Tijdens het Reevediep Festival op Tweede Paasdag, maandag 22 april, krijgen inwoners van Kampen en omgeving de kans om de nieuw aangelegde hoogwatergeul in al zijn facetten te verkennen. Van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen op verkenningstocht en zijn er heel veel activiteiten. Een leuk uitje voor de hele familie. De dag wordt georganiseerd door het projectteam en de nieuwe beheerders Staatsbosbeheer, gemeente Kampen, waterschap Drents Overijsselse Delta, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat.

Activiteiten voor jong en oud

Kom tijdens deze dag alles te weten over het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, de uitgevoerde werkzaamheden van de aannemerscombinatie Isala Delta (bestaande uit Boskalis en Van Hattum en Blankevoort) en leer de nieuwe beheerders kennen. Ook zijn er veel leuke buitenactiviteiten, optredens en gezelligheid voor jong en oud. Zoals een puzzeltocht door het hele gebied, een podium met muziek en dans van (lokale) artiesten, hindernissenbaan, springkussen, boogschieten, de historie van Kampen, boottochten, kanoën, waterfietsen, vliegeren, vogelkastjes maken en uiteraard is er wat lekkers te eten en te drinken.

Festival met oog voor de natuur

Genieten van de 350 hectare nieuwe natuur is een belangrijk onderdeel van het festival. Uitleg daarover wordt bijvoorbeeld gegeven door de Vereniging tot Behoud van Vrije Natuur, de bijenvereniging en uiteraard beheerder Staatsbosbeheer. “Wij houden uiteraard rekening met de natuur en de dieren die er leven”, aldus Bert Boerman.

Kom op de fiets

Tijdens deze dag is er ook alle ruimte om het Reevediep te verkennen. Kom op de fiets! Want op die manier kunnen bezoekers het gehele Reevediep op een leuke en gemakkelijke manier verkennen. Autoverkeer is binnen het Reevediep niet mogelijk. De activiteiten zijn met name op de klimaatdijk (ter hoogte van het toekomstige dorp Reeve) en bij de Recreatieschutsluis langs de Kamperstraatweg.

IJsseldelta programma Projectgebied Reevediep vanaf nu open voor publiek