Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
scheeresluis_1

Ruim 500 mensen stemmen op namen voor de objecten in en nabij het Reevediep

Inwoners van Kampen bedachten vorig jaar ruim 150 verschillende namen voor het inlaatwerk, de recreatieschutsluis aan de IJssel zijde, de brug N50 en de nieuwe sluis in het Drontermeer. Na een juryselectie kon iedereen stemmen op drie namen per object. Via website, post en digitale nieuwsbrief werden meer dan 500 stemmen uitgebracht.

De namen zijn nu bekend en worden op 22 april (Tweede Paasdag) door de bedenkers onthuld tijdens het Reevediep Festival.

Inlaatwerk wordt ‘Het Lange End’

Het Lange End werd bedacht door Antoon Borgonje. “Voor oud-Kampenaren is de Kamperstraatweg beter bekend als Het Lange Ende. Vroeger fietsten de jongelui op hoogtijdagen in grote groepen naar de bossen in Wezep en Wapenveld. Op het fietspad, de jongens en meisjes strikt gescheiden, tot in het bos. Na een fantastische dag wachtte nog een lange fietstocht terug! Oud-Kampenaren praten niet over de Kamperstraatweg maar over Het Lange Ende”, aldus Antoon Borgonje. Het Lange End ontving 217 stemmen. Daarmee liet het de andere namen Scholpenoirt en Oude Scheere achter zich.

De Brug N50 wordt ‘Reevediepbrug’

Een brug over het Reevediep, moet gewoon de Reevediepbrug heten. Dat is wat Toon Slurink indiende: “We hebben een Eilandbrug, een Stadsbrug, een Molenbrug, een Ganzendiepsluis, een Mandjeswaardbrug en een Roggebotsluis. Deze nieuwe brug moet dus gewoon de Reevediepbrug gaan heten. Niet spectaculair, maar iedereen weet meteen wat je bedoelt.” Hier dachten ruim 323 stemmers hetzelfde over. Zij stemden allemaal op Reevediepbrug, in plaats van Enkbrug en Buiten Wetering.

De Recreatieschutsluis wordt de Scheeresluis

De naam Scheeresluis werd ingediend door Evert Duitman. “De term scheer betekent oever en is verwant met het Engelse woord ‘shore’. Vroeger lagen in dit gebied de erven Oude Scheere en Nieuwe Scheere. De boerderij ten westen van de sluis heet nog altijd ‘De Oude Scheere’.” Daarom een goede naam voor de nieuwe sluis dacht Evert Duitman. En dat waren 254 stemmers met hem eens. De namen Oversluis en Koning Willem I Sluis, kregen minder stemmen.

De Reevesluis blijft Reevesluis

“In de tijd dat de Zuiderzee nog bestond, lag hier een grote inham, genaamd Reeve. Daarnaast wordt deze naam nu al gebruikt als werktitel, waardoor deze ook bij de inwoners van Kampen en Dronten al is ingeburgerd.” Aart Dooijes diende met deze toelichting deze naam in. Reevesluis wordt door de meeste mensen al gebruikt en het blijkt een herkenbare en passende naam te zijn. Want de Reevesluis won overtuigend met 371 stemmen. Er kon ook gestemd worden op Reevesluis Buiten en Dronthersluis.

Pubieksdag “Reevediep Festival”

Op 22 april worden om 10.00 uur door de prijswinnaars de naambordjes onthuld. Dit is tevens de start van het Reevediep Festival. De hele dag zijn er veel buitenactiviteiten, optredens en gezelligheid voor jong en oud. En is er alle ruimte om het Reevediep per fiets, wandelend en vanaf het water te verkennen.

Vanaf 22 april hangen de naambordjes met de nieuwe namen ook op drie objecten. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de Reevesluis. Wanneer deze klaar is, zal deze sluis ook voorzien worden van het juiste naambordje.

IJsseldelta programma Ruim 500 mensen stemmen op namen voor de objecten in en nabij het Reevediep