Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Ruimte voor de Rivier: alle grote projecten in uitvoering

Alle grote projecten van Ruimte voor de Rivier zijn nu in uitvoering. Op meer dan 35 plekken in het rivierengebied gaat het water vrijer stromen en is er aanzienlijk minder kans op overstroming.

In 2015 is het programma met een budget van 2,3 miljard euro afgerond.

Vergrote veiligheid rivierengebied

“Dankzij de inzet van velen heb ik mijn handtekening kunnen zetten onder alle grote rivierprojecten langs de Rijn, Waal, IJssel, Lek en Nederrijn. Hierdoor wordt de veiligheid voor de 4 miljoen Nederlanders in het rivierengebied vergroot”. Dit zei staatssecretaris Atsma vandaag tijdens zijn bezoek aan Kampen waar hij de naam voor de bypass onthulde; het Reevediep.

De IJssel, één van de rivieren waar het water meer ruimte krijgt, is veel besproken door de beslissing rondom de bypass bij Kampen. Atsma: “Deze rivier met onze prachtige Hanzesteden, is een lust voor het oog. Maar kan ons ook veel overlast geven’’. Daarom wordt er op 9 plekken hard gewerkt aan maatregelen om de waterveiligheid langs de IJssel te vergroten.

Kansen voor de omgeving

De projecten hebben gevolgen voor de omgeving, geven overlast bij de aanleg, maar brengen ook kansen. Bijvoorbeeld de manier waarop de agrarische gronden herverdeeld gaan worden, waardoor boeren effectiever hun bedrijf kunnen runnen.

Het gebied krijgt ook een economische impuls, want overal langs de IJssel wordt het niet alleen veiliger, maar ook mooier. Zo worden rondom het Reevediep wordt bijna 400 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Dankzij de aanleg van nieuwe fiets-, wandel- en struinpaden kunnen inwoners van de regio en toeristen daar straks van genieten.

Het Reevediep wordt verder voorzien van een vaargeul voor recreatieboten, inclusief aanlegsteigers. En ook hengelsportliefhebbers krijgen volop nieuwe mogelijkheden langs het Reevediep.

Ruimte voor de Rivier

In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken.

De regering neemt daarom maatregelen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Rivieren krijgen op meer dan 35 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier, waarin Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeenten en provincies zorgt voor de veiligheid van ongeveer 4 miljoen Nederlanders in het rivierengebied.

Economische impuls

Naast veiligheid geeft Ruimte voor de Rivier ook een impuls aan de economie. Enerzijds door het herwaarderen van regionale economische kansen zoals recreatie. Anderzijds door de vele opdrachten aan de waterbouwsector voor de daadwerkelijke realisatie van de projecten.

IJsseldelta programma Ruimte voor de Rivier: alle grote projecten in uitvoering