Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
De Kogge

Scheepswrak van de Punter geborgen

Dinsdagmiddag 29 september werd door Isalacogghe het scheepswrak van de Punter geborgen. Dat gebeurde onder grote publieke belangstelling op de kade van Kampen. In het wrak werd één bijzondere vondst gedaan, namelijk een pelgrimsinsigne. Een soort van tinnen medaille met een Bijbelse voorstelling en de plaatsnaam Amersfoort.

Al tijdens het vrij leggen van de Punter bleek onder water dat het schip in minder goede staat verkeerde. “Uiteindelijk hebben we wel alle losse onderdelen boven gekregen, inclusief het totale wrak dat nu op het ponton ligt”, zegt onderwaterarcheoloog Wouter Waldus. “Het bleek dat de verbindingsstukken tussen de delen zijn vergaan, waardoor het wrak in fragiele staat verkeert. We hebben in ieder geval zoveel materiaal dat we een heel precieze tekening van het schip kunnen maken. Dat gaat de komende dagen gebeuren.”

Vanaf woensdag 30 september wordt de locatie van het scheepswrak van de Aak nader onderzocht. Tevens wordt het zand weggezogen. “Het is de eerste keer sinds we hier zijn dat we de Aak gaan bekijken”, vertelt Wouter Waldus.

De Punter is een schip, dat in de middeleeuwen werd gebruikt voor transport op de binnenwateren. Zo werden er onder meer veen, landbouwproducten en dieren mee vervoerd.

IJsseldelta programma Scheepswrak van de Punter geborgen