Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
inhijsen schuiven in spuisluis

Schuiven vandaag in spuisluis van Reevesluis gehesen

Een belangrijke dag voor de bouw van de spuisluis van de Reevesluis vandaag. Gisteren zijn er 4 schuiven aangekomen bij de Reevesluis en vanochtend een voor een in de spuisluis gehesen. Deze schuiven zijn nodig om straks de waterstand op het Drontermeer en het Vossemeer reguleren.  

De vier schuiven zijn gemaakt van staal en wegen 15 ton per stuk. Vanuit de fabriek in Krimpen aan den IJssel zijn de schuiven eergisteren met een vrachtwagen naar Zwartsluis gebracht. Daar zijn de schuiven op een ponton gehesen. Met een duwboot werd het ponton gisteren vanaf het water naar de Reevesluis gebracht. Vanochtend werd eerst de kraan in positie gebracht en daarna werden de schuiven één voor één in spuisluis gehesen.

Regelen waterstand

Afhankelijk van het weer en de te verwachten waterstand worden de schuiven bediend om de waterstand te regelen. Door de schuiven dicht te zetten wordt het water vastgehouden. De schuiven kunnen helemaal open of gedeeltelijk open, om de gewenste waterhoeveelheid door te laten. Hierdoor kan heel nauwkeurig de gewenste waterstand worden gerealiseerd op zowel het Drontermeer als Vossemeer.

De verwachting is dat de spuisluis vanaf oktober 2020 klaar is om de testfase in te gaan. Dan wordt zorgvuldig getest of de spuisluis veilig is en werkt zoals het moet werken.

 

IJsseldelta programma Schuiven vandaag in spuisluis van Reevesluis gehesen