Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Verwijderen Roggebotsluis

In april zijn we gestart met het ontmantelen en verwijderen van de Roggebotsluis. Dit is een flinke klus waarbij er veel beton en wapeningsstaal verwijderd moet worden. Dit brengt geluid, stof en bouwverkeer met zich mee, wat helaas niet helemaal te voorkomen valt.  We proberen tijdens de uitvoering zo goed mogelijk rekening te houden met de omgeving. In onderstaand overzicht vertellen wij u meer over de werkzaamheden.

Richting de eindsituatie

De nieuwe Roggebotbrug én de Reevesluis hebben de functies (verkeer en waterveiligheid) van de Roggebotsluis overgenomen. De oude sluis wordt verwijderd om zo ruimte te maken voor het brede doorstroomprofiel bij Roggebot. In geval van extreme waterafvoer van de IJssel is het namelijk noodzakelijk dat er voldoende waterbreedte en diepte is voor waterafvoer via het Reevediep Dronter- en Vossemeer naar het IJsselmeer.

Werkwijze verwijderen

We zijn gestart met het zo veel als mogelijk losmaken en verwijderen van de grote onderdelen. Zo zijn onder andere de bewegingswerken van de sluis (motoren en hydrauliek), de sluisdeuren, de Zwolsebrug en delen van het bediengebouw al afgevoerd.

Op dit moment is het sluisterrein een stuk kaler, maar er zit nog veel gewapend beton in de sluiskolk, waaronder de wanden, vloer en funderingspalen. Dit beton wordt met grote kranen in kleine stukken geknipt  en geprikt (door middel van een stalen pen die krachtig heen en weer beweegt). Deze brokken worden vervolgens op vrachtwagens geladen en afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. Daar worden van het beton weer kleinere brokken gemaakt, zodat men het kan hergebruiken als funderingsmateriaal voor andere projecten.

Roggebotsluis uit 1955

Ter ere van de trouwe dienstjaren van de Roggebotsluis hangt er momenteel een expositie met oude en nieuwe foto’s van de sluis in het Informatiecentrum. Deze is te bezoeken op dinsdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur en zal nog tot de bouwvak te bezichtigen zijn. Met dank aan Rijkswaterstaat, de familie Groen, de familie Scholten, Paul Poels en Freddie Schinkel voor de foto’s. Bekijk hier het item van Omroep Flevoland over de expositie: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/333232/roggebotsluis-is-weg-we-hebben-de-foto-s-nog

 

IJsseldelta programma Verwijderen Roggebotsluis