Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
ijsselkogge2

Volg lichting IJsselkogge via livestream!

Komende woensdag 10 februari is het dan zover en zal, zoals het er nu naar uit ziet, de IJsselkogge na zo’n 600 jaar weer boven water komen. We hopen op een geslaagde berging als afronding van een zeer intensieve periode.

Afgelopen weekend leken de weersomstandigheden nog roet in het eten te kunnen gooien, maar het lijkt rustig weer te worden. In november en december was het nog erg spannend of het zou lukken om alle hijsbanden onder de kogge aan te brengen om hiermee voldoende steunpunten te hebben voor het wrak. Ook dit is nu gelukt en de kogge hangt inmiddels ‘in de banden’. Om te voorkomen dat het wrak door de banden ineen wordt gedrukt, zijn de afgelopen weken ook binnen in het wrak diverse versterkingen aangebracht. Tijdens het lichten zal nadrukkelijk in de gaten worden gehouden of al die versterkingen voldoende zijn.

Alles lijkt nu onder controle om woensdag te lichten. Zoals het er nu naar uit ziet start de lichting om 11.30 uur en wordt de kogge rond 12.30 uur op een ponton geplaatst. Mocht tijdens het lichten blijken dat er toch aanvullende versterkingen in het wrak moeten worden aangebracht dan wordt meer tijd genomen.

Vanwege de grote belangstelling van de media is de Koggewerf tot 12.00 uur gesloten voor het publiek. De lichting kan worden gevolgd op de dijk bij de Veerweg in Kampen en na 12.00 uur ook vanaf de Koggewerf. Belangstellenden kunnen bovendien de lichting volgen via een live verbinding van RTV-oost.
De IJsselkogge wordt in het hijsframe gelicht. Dit hijsframe is aan drie zijden afgesloten door het stroomscherm dat noodzakelijk was om de duikers veilig te laten werken. Pas na het lichten wordt een deel van dit scherm gedemonteerd zodat het publiek in het frame kan kijken. Dit zal woensdag nog niet het geval zijn.

Na het lichten wordt de kogge op het ponton gestabiliseerd. Dit gebeurt door een stalen frame om het wrak te bouwen. Dit werk wordt nog uitgevoerd in Kampen ter hoogte van het Van Heutzplein en zal een kleine week in beslag nemen.

IJsseldelta programma Volg lichting IJsselkogge via livestream!