Email icoon
Facebook logo
LinkedIn logo
Terug naar nieuwsoverzicht
zalkerbosch_1

Zalkerbosch gereed!

Op 1 november is ook de laatste uiterwaard die hoort bij het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta opgeleverd. Na de Scherenwelle is het nu de beurt aan het Zalkerbosch.

In deze uiterwaard bij Zalk is in het noordelijk deel, langs de weg naar het voetveer, de bovenste laag grond afgegraven. Hier ontwikkelt zich stroomdalgrasland. Ook is er een boerderij op een hoge zandrug in de uiterwaard gesloopt. Na de sloop bleek dat er grote hoeveelheden asbest in de grond aanwezig waren. Deze zijn verwijderd en afgevoerd. De ontstane gaten zijn opgevuld met de grond die in het noordelijk deel is vrijgekomen. De hierin aanwezig zaden kunnen nu tot ontwikkeling komen.

Op de hoge zandrug wordt, naast de natuurlijke ontwikkeling van de zaden, ook bos aangeplant. Hierdoor wordt het bestaande hardhoutbos, het Zalkerbosch, uitgebreid.

Het asfalt van de toegangsweg is weggehaald. In de plaats daarvan is er nu een onverhard struin pad. Dit pad maakt deel uit van de wandelpaden rond Zalk. Het struin pad is gevarieerd en loopt langs het bos, door de natte uiterwaard en verder langs de IJsseloever.

IJsseldelta programma Zalkerbosch gereed!